Cad On Fi
Multi Niche Blog

Nykyhetki vs. kivikausi

Elämä muuttuu uskomattomalla nopeudella teknologian kehityksen ansioista. Vuosikymmeniä sitten emme voineet edes haaveilla monista asioista, jotka ovat nykyään kuin itsestään selvyyksiä.

Toisinaan on mielenkiintoista jäädä pohtimaan kummalla aikakaudella olisi mukavampi elää. Tässä mihin nyt olemme tulleet vai aikana jolloin ei tiedetty mitä edes sähkö on?

Harmonia luonnon kanssa

Nykyhetki

Tieteellisesti tiedostamme miten tärkeä luonto on meille yhä edelleen. Suhteemme siihen on kuitenkin muuttunut, sillä emme ole täydellisesti luonnonantimien varassa.

Tiedostamme niiden tärkeyden, mutta meillä on mahdollisuudet keinotekoisesti tuottaa lähes kaikki mitä tarvitsemme. Luonnosta on tullut meille paikka, jonne yleensä pakenemme lähinnä rauhoittumaan.

Kivikausi

Luonto ohjasi ja hallitsi lähes kokonaan kivikautisten ihmisten elämää. Ensisijaisia elinkeinoja olivat metsästys, kalastus ja keräily. Tulevaisuus oli täysin riippuvainen suhteesta luontoon.

Tämä oli paikka jossa asuttiin, tehtiin töitä, vietettiin ns. vapaa-aikaa ja mistä materiaali saatiin käyttötavaroihin. Niinpä luontoon suhtauduttiin erityisen suurella kunnioituksella.

Unsplash

Arki ennen ja nyt

Nykyhetki

Arki on nykyään fyysisesti helppoa. Meidän ei tarvitse nähdä vaivaa sille, että pystymme takaamaan hyvät lähtökohdat elämiseen. Työ ei ole enää fyysisesti raskasta, eikä ravinnon hankkimiseen tarvi nähdä suurta vaivaa.

Päivästä jää aikaa vapaa-aikaan, jonka voi täyttää itselle sopivalla tavalla vaikka katsomalla elokuvia, lukemalla vedonlyönti -vinkkejä, kuuntelemalla musiikkia tai urheilemalla. Arjen päätavoitteena on pitää huolta omasta perheestä ja sen hyvinvoinnista.

Haasteena on yhdistää elämän osa-alueet järkeväksi kokonaisuudeksi, joka aiheuttaa herkästi stressiä. Toisaalta hyvänä tasapainona on monipuolinen ja turvallinen arki, joka on mahdollista muotoilla juuri oman näköiseksi.

Kivikausi

Arki muotoutui tuolloin ravinnon hankinnan ja selviytymisen ympärille. Tärkein tavoite oli saada hankittua ravintoa ja valmistautua tulevaan. Koti vaihtui sitä mukaan, mistä saatiin ravintoa.

Elämää ei todennäköisesti oli siinä ja nyt, eikä suurempia paineita kannettu tulevaisuudesta. Tilanteen mukaan tehtiin asioita, joita sillä hetkellä elinehtona oli tehtävä. Arki pyöri yhteisten sääntöjen mukaan auttamalla toinen toisiaan.

Päivän työtaakka vaihteli sen mukaan minkä verran ruokaa ja elämiseen tarvittavia työvälineitä oli aiemmin löydetty ja tehty. Elämä oli fyysisesti rankkaa, kun kaikki veden kantamisesta ruokien säilömiseen tehtiin itse. Mitä todennäköisemmin sanaa stressi ei edes tunnettu tuolloin.

Matkustaminen

Nykyhetki

Saatamme matkustaa päivittäin töihin jopa sadan kilometrin päähän kodista, eikä se ole mitenkään epänormaalia meidän elämässä. Lomakohteeksi valitaan ulkomaan kohteita tuhansien kilometrien päässä, jonne pääsee lentämään vain muutamassa tunnissa.

Maailmasta on tullut pieni kaikella tapaa. Liikkuminen konkreettisesti paikasta toiseen on helppoa ja loppupelissä edullista. Lisäksi tieto kulkee maailman toiselta laidalta välittömästi teknologian kehityksen ansiosta.

Elämä ei ole rajoittunut kotikulmille, vaan sanojen täydellisessä tarkoituksessa vain taivas on rajana.

Unsplash

Kivikausi

Kivikaudellakin matkustettiin, toisinaan pitkiäkin matkoja. Oikeastaan koko elämä oli matkustamista, kun sääolojen ja ravinnon takia kotipaikkaa oli vaihdettava suhteellisen usein. Vaikkei matkustelu ulottunutkaan maailman ympäri, niin matkustaminen tietyllä tapaa oli tämän ajan elämäntyyli.

Kumman aikakauden valitsisit?

Tutustuessa kivikauden elämään voi kuvitella hetkellisesti itsensä valmistamassa puumajaa puhtaan luonnon keskellä. Arki olisi stressitöntä ruuan etsimistä, eikä pyrkimyksiä täyttää loputtomia tulostavoitteita.

Tämä unelma mitä todennäköisimmin särkyy siihen hetkeen, kun tulee ensimmäinen myrsky ja märissään yrittää saada luolassa tehtyä tulta. Ajatukset kääntyvät tuolloin välittömästi siihen tilanteeseen, kun myrskyiltana voi kääntää suosikkielokuvan päälle ja kääriytyä peiton alle sen tunnelmiin.

Vastausta siihen kummalla aikakaudella itse haluaisin oikeasti elää, en osaa antaa, sillä molemmissa on ne omat hyvät ja huonot puolensa.

Comments are closed.