Cad On Fi
Multi Niche Blog

Miksi aktiivisuusranneke lisää liikuntaa?

Tässä artikkelissa pohdimme miksi aktiivisuusrannekkeet saavat käyttäjiä liikkumaan entistä enemmän. Mietimme myös koko fitnesstrendin hyöty- ja haittapuolia. Mikäli sinua kiinnostaa tietää enemmän aktiviisuuden mittauslaitteista, tämä artikkeli on juuri sinua varten.

Miten hyödyt aktiivisuusrannekkeesta?

Aktiivisuusranneke, eli ranteeseen kiinnitettävä rannekelloa muistuttava laite mittaa yksinkertaisimmissa versioissa otettuja askeleita sekä käyttäjän pulssia. Markkinoilta löydät kaikenlaisia versioita samasta perusideasta, ja moni äly- tai urheilukello mittaakin aktiivisuutta.

Käytännössä kaikki markkinoilta löytyvät aktiivisuutta mittaavat laitteet saa yhdistettyä joko omaan tietokoneeseen tai suoraan kodin langattomaan verkkoon. Näin kaikki tiedot tallentuvat pilvipalvelimelle (tai omalle koneelle). Halutessaan on myös mahdollista julkaista tiedot nettiin kavereiden nähtäväksi.

Ranneke lisää liikkumisen halua

Kun omat saavutukset saa helposti julkaistua nettiin ja kun vielä pääsee kertomaan näistä saavutuksista kanssaihmisille, liikunta luo positiivisen palautteen kierteen aivoissa. Ensin liikut, sitten ilmoitat muille tästä ja lopuksi ilahdut saamastasi palautteesta (esimerkiksi tykkäysten muodossa Instagramissa tai Facebookissa). Mukava kokemus motivoi sinua liikkumaan useammin jatkossa.

Tämä kuvio saattaa kuulostaa tutulta, ja siihen löytyykin kuuluisa tieteellinen syy. Tästä psykologisesta periaatteesta on kirjoitettu paljon ja yhteen lauseeseen kiteytettynä: ihminen tykkää tehdä asioita jos häntä palkitaan siitä heti jälkeenpäin (ikään kuin Pavlovin koirat). Sosiaalinen media onkin niin koukuttava, koska tiedämme tarkalleen mitä tapahtuu kun kirjoitamme esimerkiksi hauskan kommentin ystävän Facebook-kuvalle.

Tämä pätee tietenkin myös muihin asioihin, ja syy piilee meidän luonnollisesta tarpeesta kuulua joukkoon. Miksi on niin hauskaa jutella ystäväsi kanssa lempisarjastanne? Miksi toivot koko kaveripiirin pelaavan casino.netbet.fi -sivustolla kanssasi, eikä vain osa? Miksi netissä on helpompaa kuin koskaan verkostoida samaa ajattelevien ihmisten kanssa? Kaikkiin kysymyksiin vastaus on sama. Koska aivoissamme piilee hiljainen ääni joka lakkaamatta pyytää meitä löytämään heimomme, ja varmistamaan että olemme siten turvassa.

Aktiivisuusranneke vetoaa juuri tähän tarpeeseen (“kuulun heimoon, olen siis turvassa”), ja sen suosiosta ilmeneekin kuinka hyvin tämä idea on toiminut.

Voiko aktiivisuutta mittaava laite olla haitaksi?

Joissakin tapauksissa aktiivisuusrannekkeet ovat lisänneet käyttäjien stressitasoja. Uutisten mukaan rannekkeiden lukuihin ei aina voi luottaakaan

Joidenkin tutkimusten mukaan aktiivisuusrannekkeet eivät auta painon menettämisessä eivätkä ne myöskään motivoi käyttäjiä liikkumaan, pelkästään kilpailuhenkisiä ja jo ennestään motivoituneita urheilijoita. Mahdollinen syy tähän voisi olla aiemmin mainittu tarve kuulua joukkoon. Jos heti rannekkeen ostettuaan lähtee kävelylle tai lenkille, ostettu ranneke yhdistetään ilahduttavaan palautetteeseen sosiaalisessa mediassa.  Mutta jos tätä tapaa ei heti lähdetä rakentamaan, mitään palautetta ei tietenkään saa. Päin vastoin, ranneke alkaa muistuttaa käyttäjää epäonnistumista ja kuinka muut somessa “aina käyvät urheilemassa, mutta minä en”.

Toisin sanoin käyttäjä päättää tekojensa kautta kuinka paljon hyötyä tai haittaa aktiivisuusranneke tuo ostajalleen. Parhaimmassa tapauksessa laite auttaa mullistamaan elämää positiivisempaan suuntaan, mutta on myös päinvastainen kokemus on mahdollinen. Loppujen lopuksi kyseessä on vain yksi vempain monesta tuhannesta markkinoilla. Vaikka leveästi hymyilevät myyjät väittäisivätkin muuta, tällaiset laitteet auttavat useimmiten vain tehostamaan ja kehittämään jo alkanutta prosessia. Ainoastaan harvoissa tapauksissa ne luovat suuremman muutoksen.

Yhteenveto

Tässä artikkelissa tuli pohdittua aktiivisuusrannekkeista, niiden hyödyistä sekä mahdollisista haitoista. Kuten tässä kohtaa on jo varmaankin tullut selväksi, käyttäjä päättää itse kuinka paljon oma elämä muuttuu uuden laitteen myötä. Useimmissa tapauksissa laite jää hämähäkinseittejä keräämään makuuhuoneen kaapissa. Eikä se ole millään tavalla huono asia. Joskus käyttäjä hyötyykin eniten laitteesta kun sen unohtaa kokonaan.

Comments are closed.