Cad On Fi
Multi Niche Blog

5G tuo uusia mahdollisuuksia pelaamiseen

5G on mobiilitekniikan uuden sukupolven datayhteys. Sen tiedonsiirtonopeus on kymmenkertainen edeltäjäänsä 4G:hen verrattuna, jolloin se sopii paremmin kodin ainoaksi internetyhteydeksi. 5G tuo myös uusia ulottuvuuksia pelaamiseen, joihin syvennymme tässä artikkelissa tarkemmin.

Mobiilipelaaminen on nykyään erittäin yleistä ja esimerkiksi nettikasinoiden puolella jo suurin osa pelaamisesta tapahtuu älylaitteiden avulla. Mobiilipelaamista harrastetaan joko ladattavilla sovelluksilla tai selaimella. Sen avulla onnistuu esimerkiksi perinteiset korttipelit ja myös vedonlyönti.

5G-yhteyden avulla mobiilipelaaminen saa entistä enemmän mahdollisuuksia. Se suo ensisijaisesti täysin viiveettömän pelaamisen ja pelaamisesta tulee aikaisempaa turvallisempaa ja laadukkaampaa. Pelaaminen tapahtuu entistä enemmän verkossa ja voi olla, että sovellusten lataaminen on nähnyt suuressa mittakaavassaan jo huippuhetkensä.

Pelien pelaaminen kuukausimaksulla

Nettiyhteys ottaa tulevaisuudessa suuren nopeusharppauksen 5G:n myötä, mikä mahdollistaa pelien pelaamisen yhä enemmän verkossa. Sovelluksien ajan ennakoidaan olevan pian ohitse ja sen sijaan kuukausimaksullinen pelaaminen tulisi yleistymään.

Kuukausipalvelu toimisi tavallaan elokuvien ja sarjojen suoratoistopalveluiden tapaan: yksittäisiä pelejä ei tarvitse ostaa eikä lukuisia sovelluksia tule ladata erikseen puhelimeen. Kaikki toiminta tapahtuu pilvipalvelussa yhden sovelluksen kautta ja siitä maksetaan yhtä säännöllistä maksua, esimerkiksi kuukausittain.

Tämä säästää puhelimesta muistitilaa, koska mobiilipelejä ei ladata enää laitteelle, jolloin älypuhelimelle jää enemmän tilaa esimerkiksi kuville ja videoille. Puhelimen suorituskyvyllä ei ole enää painoarvoa samalla tavalla kuin aikaisemmin. Keskitasonkin puhelin sopii hyvin pelaamiseen, jos siinä on 5G-yhteys sekä laadukas näyttö ja hyvät äänet.

Pelaaminen entistä vapaampaa

5G-yhteyden avulla peliturnauksia voidaan järjestää entistä helpommin etänä. Pelaaminen onnistuu ajasta ja paikasta riippumatta, kun kiinteistä yhteyksiä ei enää tarvita. 5G-verkon yli pystytään muodostamaan yhteys, jonka nopeus vastaa e-urheilun vaatimuksia.

Tämän ansiosta elektroninen urheilu saattaa olla mahdollista sellaisissa paikoissa, joissa se tällä hetkellä ei ole kovin käytännönläheistä. Tulevaisuudessa kilpailuja voidaan järjestää esimerkiksi kauppakeskuksissa yleisön keskellä.

Elektroninen urheilu on erittäin suosittua eritoten nuorten miesten keskuudessa ja siihen kuuluu oleellisena osana pelisessioiden striimaaminen. Kilpailuja seurataan elektroniseen urheiluun omistautuneilla nettikanavilla, esimerkiksi Twitchissä.

Kun isoja turnauksia striimataan tulevaisuudessa virtuaalitodellisuutta hyödyntäen, on siinäkin tasainen ja luotettava verkkoyhteys tarpeellista. 5G saattaa varmistaa, että turnauksien seuraaminen onnistuu laadukkaasti ja ongelmitta. Sen ansiosta myös pelaajat voivat kokea pelaamisessa uusia todellisuuksia. AR ja VR yhdistettynä 4K-tasoiseen teräviapiirtovideoon tekee pelaamiskokemuksesta taatusti mullistavaa.

Latenssi häviää olemattomiin

5G-yhteyden ansiosta pelaaminen tapahtuu helposti verkossa. Tiedonsiirtonopeus kasvaa uusiin sfääreihinsä samalla, kun latenssi lyhenee huomattavasti. Latenssi tarkoittaa viivettä, jonka puhelin ja palvelin tarvitsevat. 4G:ssä viive on noin 50–100 millisekuntia, mutta 5G:ssä sama viive on noin viidenneksen tästä. Teoriassa viive voi pienentyä jopa 1–2 millisekuntiin, mikä on havaittu jo monessa testitapauksessa.

Viive, eli latenssi vaikuttaa merkittävästi pelikokemukseen ja mitä pienempi viive on, sitä parempi pelikokemus. Mahdollisimman pieni latenssi tarkoittaa, että kaikki tapahtuu lähes täysin reaaliaikaisesti. Kun jotkut pelit ovat jo nyt edistyksellisiä latenssin pienuudessaan, voi parhaatkin pelit muuttua entistäkin antoisammaksi.

Turvallisempaa pelaamista

5G:n ansiosta pelaamisen tietoturvaan voidaan saada parannuksia. Kun kaikki pelit löytyvät yhdestä luotettavasta pilvipalvelusta, vähenee eri pelisovelluksien lataaminen. Tämä puolestaan vähentää tietoturvaan liittyviä riskejä.

Perinteisesti mobiilipelit ovat keränneet käyttäjistään paljon erilaista tietoa ja dataa. Kun pelejä pelataan pilvipalvelussa, eivät yksittäiset pelit pysty hamuamaan samalla tavalla tietoonsa henkilökohtaisia asioita, joita puhelimesta saattaa löytyä. Kaikki tarvittavat tiedot on mahdollista tallentaa yhteen palveluun tietoturvallisesti.

Pelaamisen mullistus 5G:llä

5G:n odotetaan mullistavan mobiilipelaamisen ja lähtölaukaus tähän vallankumoukseen on jo nähty. Pelaamisen ennakoidaan muuttuvan täysin mobiilissa, koska 5G lupailee aikaisempaa parempia pelimahdollisuuksia ja käyttäjäkokemuksia.

Mobiilipelaaminen on jo nyt suosittu ja sen nykyaikainen teknologia mahdollistaa monen pelin pelaamisen. Mielenkiintoinen tulevaisuus tarjoaa uusia upeampia pelimahdollisuuksia, kun 5G mahdollistaa pelaamisessa lyhyemmät viiveet, verkossa pelaamisen ja paremman turvallisuuden. Nämä kaikki vauhdittanevat mobiilipelaamista entisestään.

Comments are closed.